• Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind
  • Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind
  • Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind
  • Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind
  • Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind
  • Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind

Zapp Echt Gebeurd! Vechten tegen de Wind

Amber is een 'meisje-meisje'. Ze houdt ervan om voor de spiegel te staan: ze lakt haar nagels telkens in een andere kleur, ze maakt vlechten of vissengraten in haar haar, of bindt het samen in een knot. Maar die mooie lange bruine lokken zijn niet haar eigen haar. Amber draagt een pruik. Ze werd vijf jaar geleden kaal, als gevolg van de ziekte Alopecia Areata - een auto-immuunziekte waardoor haar lichaam de eigen haarzakjes niet herkent. Een medicijn bestaat niet.
Amber woont in Terneuzen met haar vader, moeder en haar broertje. Terneuzen ligt in Zeeland en als het waait, dan waait het daar echt! Als Amber met haar vriendinnen over de dijk fietst – van en naar school dan houdt ze haar pruik altijd met één hand vast. Anders waait hij er af, wat af en toe toch gebeurt. Gelukkig kunnen zij en haar vriendinnen er erg om lachen.. Ze zit op karate en mocht iemand haar uitlachten dan weet zij daar wel raad mee.

Omdat haar hoofd nog groeit, krijgt ze elk jaar een nieuwe pruik aangemeten. Een nieuwe pruik is voor Amber een buitenkans om haar uiterlijk te updaten. Ze oriënteert zich eindeloos op de laatste haarmode en probeert vele varianten uit. Van stijl blond haar tot zwarte krullen. Wie wil ze het
komende jaar zijn?

Fighting against the wind
Amber (12) doesn't have hair. She will never know the sensation of the wind blowing trough her hair, like the models in shampoo advertisements. But Amber is positive about her situation. Every year she gets to choose a new wig. Every year she gets to decide what kind of a girl she wants to be..

Premiere
Zondag 22 oktober 2017, Cinekid Festival, Amsterdam
Uitzending
Zondag 29 oktober 2017, 19.25 uur, Zapp Echt Gebeurd, NPO 3

Previous / Next image (4 of 4)

regie/director: Denise Janzée
scenario: Tamara Vuurmans
camera/cinematography: Christian van Duuren
geluid/sound-recording: Sander Schreuders, Matthijs Klijn
montage/editing: Denise Janzée
Postproduction: Redline
producer KRO-NCRV: Yolande van der Blij
redacteur/editor KRO-NCRV: Michiel Brongers
eindredactie/editor-in-chief KRO-NCRV: Jelle Peter de Ruiter
producent/executive producer: Albert Klein Haneveld

Vechten tegen de wind is geproduceerd door Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV

Lengte / Duration: 15 minutes
English subtitles

Een productie van Hollandse Helden in samenwerking met KRO-NCRV. Deze productie kwam tot stand met steun van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

A production of Hollandse Helden in cooperation with KRO-NCRV. This production was made possible with support from Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

© 2017 HOLLANDSE HELDEN / KRO-NCRV